Enige tijd geleden publiceerde we de lijst van de 10 beste Nederlandse mannelijke kickboksers ooit. Een lijst die uiteraard de nodige discussie losmaakte onder de liefhebbers van de sport. Deze week publiceren we de lijst van de 10 beste Nederlandse vrouwelijke kickboksers ooit.

 

1 -Lucia “Lady Tyson” Rijker

Hoewel deze lijst in willekeurige volgorde is opgesteld denken wij wel dat we kunnen stellen dat Lucia Rijker toch wel de beste vrouwelijke kickbokser is die Nederland ooit heeft gekend. Als er iemand is die het tegendeel beweert, dan nodigen we die bij deze van harte uit om zich te melden. Want wat ons betreft is er namelijk geen discussie over mogelijk. Met een track record van 36-0 (25 knockouts) is Lucia de absolute ongeëvenaarde nummer 1. Deze ongekroonde koningin van het kickboksen zag het levenslicht in 1976 in Amsterdam en begon op haar 14e met kickboksen. Op haar 15e sloeg ze de toenmalig Amerikaans kampioene Lily Rodriguez K.O. en op haar 16e werd ze professional bij Vos Gym. Hier trainde ze o.a. met Johan Vos, Ernesto Hoost en Hippolyte. Uiteindelijk zou ze met een trackrecord van 36-0 (25 knockouts) vier wereldtitels veroveren. De enige kickbokspartij die ze ooit verloor was in de Jaap Edenhal tegen de mannelijke Muy-Thai kampioen Somchai Jaidee. In 1996 stapte ze over op boksen waar ze tot op de dag van vandaag ook een ongeslagen trackrecord heeft van 17-0 (14 K.O.’s). Rijker speelde tevens een aantal rollen in Hollywood producties. Haar bekendste rol is waarschijnlijk die van Billie ‘The Blue Bear” Osterman in de met een oscar bekroonde film Million Dollar Baby. Tegenwoordig houdt de boeddhiste Lucia Rijker zich voornamelijk bezig met personal coaching iets waarmee ze in het programma Dream School veel bewondering oogstte.

 

2- Denise “Miss Dynamite” Kielholtz

De recentelijk 28 jaar geworden Denise Kielholtz begon haar carrière als judoka, zo kwam ze o.a. uit voor het Nederlandse jeugdteam. De Amsterdamse zou echter met het kickboksen uiteindelijk verschillende wereldtitels op haar naam schrijven, waaronder een Enfusion en Bellator titel. Kielhotlz die als enige meisje bij Mousid Gym in Amsterdam-Oost traint, wist bijna al haar kickboks partijen te winnen. In 2016 verloor ze in de ogen van vele kenners onterecht van de Italiaanse Gloria Peritore. Zes maanden later nam ze sportief wraak door alsnog overtuigend te winnen en als eerste Nederlandse een Bellator wereldtitel op haar naam te schrijven. In een interview met de Amsterdamse zender AT5 verklapte ze dat ze haar wereldtitel in 2018 waarschijnlijk in haar geboorte stad Amsterdam zal verdedigen. Goed nieuws voor de vechtsportliefhebbers uit de hoofdstad.

 

3 – Jorina Baars

De in Den Helder woonachtige Jorina Baars begon op haar zevende met kickboksen en in 2004 werd ze professional. 21 jaar later heeft Baars een haast ongelofelijke track record in Muay-Thai: van al haar 43 partijen won ze er 40 (!!!) en verloor ze er geen één. Tevens heeft ze vier Nederlandse, vier Europese en zes wereldtitels op haar naam staan. In 2014 versloeg ze in Las Vegas de onaantastbaar geachte Braziliaanse Cris Cyborg. Jorina Baars leek hierna helaas een slachtoffer te worden van haar eigen succes, ze is zo goed dat bijna niemand nog tegen haar durfde te vechten. Hier kwam verandering in toen ze dit jaar tekende bij Bellator. Ze won vervolgens haar debuut bij Bellator tegen de Italiaanse Irene Martens met gemak. Laten we hopen dat we binnenkort naast Kielhotlz nog een Nederlandse Bellator wereldkampioene kunnen verwelkomen.

 

4 – Germaine “Iron Lady” de Randamie

Deze naar alle waarschijnlijkheid allergevaarlijkste agente in opleiding van Nederland werd in 1984 geboren in Utrecht en begon met kickboksen bij Sportschool Jellema in Houten. Ze zou uiteindelijk in 46 professionele Muay-Thai partijen ongeslagen blijven en tien wereldtitels op haar naam schrijven. Begin dit jaar werd ze in één klap wereldberoemd door de regerend UFC kampioene Holly Holm in New York te verslaan en als tweede Nederlander ooit een UFC titel te winnen.

 

5 – Ilonka “The Killer Queen” Elmont

De Nederlands-Surinaams Ilonka Elmont werd in 1974 geboren in Paramaribo maar verhuisde op jonge leeftijd naar Nederland. Ze begon haar kickboks en Muay Thai carrière bij Fighting Factory Carbin onder begeleiding van de charismatische Lucien Carbin. Ze zou het uiteindelijk tot zevenvoudig wereldkampioen in de gewichtsklasse 50.80 kg – 52.16 kg schoppen. Na haar carriere was ze enig tijd te bewonden op televisie in serie’s en films als Bureau van Speijk en Schimmen. Tegenwoordig heeft Ilonka een eigen foundation die zich inzet voor sportontwikkeling in Suriname.

 

6 – Orinta van der Zee

De in Haarlem geboren Orinta van der Zee begon op haar zevende in haar geboortestad met kickboksen in het lokale buurthuis. In het jaar 2000 maakte ze de overstap naar Vos Gym. Op haar 19e debuteerde ze in de ring met de legendarische Hippolyte in haar hoek. In 2009 won ze de Time2Fight titel door van de eerder genoemde Jorina Baars te winnen. Ze is tevens Nederlands UMC kampioen en Europees WMC kampioen. In 2011 vocht ze in Madrid voor de K-1 Max tegen Mar Rodriguez en won. Het leek er lange tijd op dat dit haar laatste partij zou, echter vijf jaar later maakte ze haar comeback op het WFL tournooi in Hoofddorp. Ze bereikte de finale maar verloor uiteindelijk op punten van Ilona Wijmans. Op 16 september vecht Van der Zee tijdens het Enfusion gala in Zwolle tegen de Belgische Anke van Gestel, dit keer voor de wereldtitel.

 

7 – Marloes Coenen

Inderdaad een ietwat vreemde eend in de bijt, want Marloes Coenen is natuurlijk geen kickbokser maar een MMA vechter, althans dat was ze tot voor kort. Ze is echter wel één van de meest succesvolle Nederlandse vechtsporters die we ooit hebben gekend en dus noemen we haar hier wel. Ze heeft overigens ooit wel een aantal kickboks partijen gevochten. Zo stond ze in 2006 in het Zonnehuis ooit tegenover Orinta van der Zee. Een partij die ze overigens verloor.

 

8 – Ilona “The K.O. Specialist’ Wijmans

Ilona Wijmans uit Berkel en Rodenrijs traint in Hoofddorp bij Melvin Manhoef. In 2013 veroverde ze in Slovenië de wereldtitel door de 10 jaar oudere Kroatische Nevenka Mikulic over vijf rondes op punten te verslaan. Een knappe prestatie zeker gezien het feit dat ze in de eerste ronde al een botbreuk in haar rechterhand opliep.

Een jaar later leek het er op dat ze haar wereldtitel in Alkmaar succesvol verdedigde tegen de Amsterdamse Kielholtz. Ze won de partij op punten maar Kielholtz tekende succesvol bezwaar aan kreeg uiteindelijk de wereldtitel toegekend. In 2015 wist het WFL 61 kg voor dames tournooi in Hoofddorp te winnen door van Salaysa van den Bos en Orinta van der Zee te winnen.

 

9 – Annisa Haddaoui

De 1991 geboren Haddaoui begon op haar twaalfde al met kickboxen en slechts een jaar later stond ze al in de ring. Ze begon haar carrière bij team Schreiber waar ze ook trainde met Jorina Baars. In 2014 lukte het haar om de Europese IRO titel te veroveren. Twee jaar later zette ze de wereldtitel van dezelfde bond ook op haar naam. In hetzelfde jaar won Hadaoui ook de WFL dames titel. Ze wist in haar nog relatief jonge loopbaan al twee keer van Wijmans te winnen. Tegenwoordig komt Haddaoui uit voor Mike’s Gym. Naast kickboksen doet Hadoui ook mee aan MMA, boks en Brazilian Jiu-Jitsu toernooien.

 

10 – Samantha “Dynamite Sam’ van Doorn

De in Utrecht geboren Van Doorn begon op 6-jarig leeftijd met karate en vocht uiteindelijk 300 karate partijen voor het Nederlands team. Op 14-jarige leeftijd vocht ze haar eerste partij met Richard van Asdonk in haar hoek. Het leek het begin van een succesvolle carrière maar hier kwam echter abrupt een einde aan toen ze in de handen viel van een loverboy. Hier is uiteindelijk nog een mooie documentaire overgemaakt die helaas niet meer onlie te vinden is. Gelukkig vond Van Doorn haar weg terug naar de ring. Tegenwoordig vecht Van Doorn voor Vos Gym en vecht veelvuldig op zowel WFL als Enfusion tournooien.