De 10 beste Nederlandse kickboksers ooit

Al bijna veertig jaar lang is ons kleine kikkerlandje hofleverancier op het gebied van kickboksers. Zeker op zwaargewicht niveau staat Nederland op ongekende hoogte als het om kickboksers van wereldklasse gaat. Dit zijn de 10 beste kickboksers die ons land ooit heeft voortgebracht.

 

1 Rob “Mr Lowkick” Kaman

Rob Kaman ook wel bekend als ‘de Johan Cruijff van het kickboksen’ wordt door vele kenners beschouwd als de grondlegger van de attractieve Nederlandse stijl van kickboksen zoals we dat vandaag de dag kennen. De geboren en getogen Amsterdammer zette begin jaren ’80 Nederland op succesvolle wijze internationaal op de kaart als hét westerse kickboks land bij uitstek. Rob Kaman die ooit nog in zijn jeugd uit kwam voor Ajax leerde het kickboksen van de legendarische sensei Jan Plas (RIP) bij Mejiro Gym. Op slechts 22-jarige leeftijd brak Kaman al internationaal door te winnen van Blink Rodriquez. Vrij snel daarna volgde partijen in Thailand tegen o.a. vechters als Dennoi en Lakchart Sorprasartporn. Een jaar later wist hij als eerste Europeaan de WKA wereld titel op zijn naam te zetten door van John Moncayo te winnen. Wat volgde was een rij legendarisch overwinningen op Thaise kampioenen als Samart Prasanmirt en Payap Premchai maar ook Nederlandse vechters als Ernosto Hoost, Rick van der Vathorst en Jan Wessels gingen voor de bijl. Tussen alle partijen door speelde Rob Kaman ook nog in de Hollywood films als Bloodfist (met Don Wilson), Maximum Risk (Jean Cleade van Damme) en Double Team (Jean-Claude van Damme, Dennis Rodman en Mickey Rourke) In 1995 wist Kaman de K-2 in Parijs nog op zijn naam te schrijven maar in ’99 nam hij definitief afscheid tijdens It’ Showtime met een partij tegen de 18 jaar jongere Ignashow. Kaman won op punten maar gaf de prijs aan Ignashov omdat deze in zijn ogen de terechte winnaar was.

 

2 Peter “The Lumberjack” Aerts

Deze in 1970 in Eindhoven geboren kickbokser staat wereldwijd bekend om zijn vernietigende lowkicks en wordt door kenners beschouwd als één van de beste zwaargewicht kickboksers ooit. Voordat hij actief werd in de Japanse K1, het toernooi dat hij uiteindelijk drie keer zou winnen, behaalde hij op slechts 19-jarige leeftijd al een wereldtitel kickboksen en daarna nog vele Muay-Thai wereld titels. In 1993 maakte Aerts zijn debuut in de K1. Hij zou tot aan 2010 in bijna alle eindtoernooien uitkomen, een ongekende prestatie die hem de naam “Mr K1” opleverde. Aerts won de K1 voor het eerst in 1994 Tokyo door in de finale Masaaki Satake te verslaan. Het jaar daar op prolongeerde hij zijn titel door van Jerome Le Banner te winnen in de finale. In het jaar daar op stond Peter Aerts voor de tweede keer tegenover de Zuid-Afrikaan Mike Bernardo (RIP) die hem versloeg en een einde maakte aan zijn ongeslagen reeks van 19 overwinningen. De twee mannen zouden uiteindelijk in totaal zes keer tegenover elkaar staan, waarvan Peter er uiteindelijk drie zou winnen. Peter wist dat Bernardo zwaar gelovig was dus hij kwam in 1998 op met de cijfers 666 op zijn blouse en won. Peter zou het tournooi uiteindelijk in zijn geheel winnen door in in de finale Andy Hug in slechts 1:10 met een high kick KO te trappen. In zowel 2006 als 2007 was Peter Aerts dichtbij een vierde K1 titel maar verloor in de finale twee keer van Sem Schilt. Peter Aerts trainde onder drie van de grootste trainers die ons land kent: Thom Harink, Andre Mannaart en Jan Plas. Hoewel Peter Aerts in 2013 in Japan al een afscheidspartij vocht tegen Rico Verhoeven die hij verloor, staat hij op 23 april in Almere weer in de ring tijdens World Fighting League. Zou dit keer echt zijn laatste partij zijn?

 

3 Andy “The Destroyer” Souwer

De in 1982 in ’s-Hertogenbosch geboren Andy Souwer, bekend om zijn lange zwarte shootboxing broek en prachtige combinaties begon zijn carrière bij Ling Ho Gym en stond op zijn 8ste al in de ring. Op zijn 18e had hij al drie verschillende wereldtitels op zijn naam staan. In 2002 vocht Souwer voor het eerst in Japan tijdens het wereldkampioenschap Shoot boksen, een toernooi dat hij won. In hetzelfde land zou Souwer met o.a. de Amsterdammer Paul Lamoth in zijn hoek ook zijn grootste successen beleven. In 2003 verloor hij de K1 Max finale nog tegen de Ossenaar Albert Kraus, maar twee jaar later wist hij de de felbegeerde K-1 Max titel alsnog op zijn naam te zetten door de legendarische Thaise vechter Buakaw Por Pramuk te verslaan. In 2007 wist Souwer de titel weer op zijn naam te schrijven dit keer door achtereenvolgens het illustere rijtje van Gago Drago, Albert Kraus en Masato te verslaan. In 2008 strandde Souwer in de halve finale tegen de latere tournooi winnaar Artur Kyshenko in 2009 verloor hij de finale van de Italiaan Petrosyan. In 2016 vocht Souwer zijn laatste kickboxpartij een legendarisch gevecht tegen Mohamed Khamal die hij uiteindelijk won op punten. Tegenwoordig heeft Andy Souwer een eigen sportschool in Den Bosch komt hij uit in de Japanse MMA bond Rizin.

 

4 Ramon ‘The Diamond” Dekkers (RIP)

Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende vechter van dit rijtje met een leven dat leest als een jongensboek. Zijn stiefvader Cor Hemmers, nu actief bij Glory, leerde de in Breda geboren Ramon Dekkers op jonge leeftijd Muay-Thai. Zijn eerste gevecht won hij op zijn 16e op KO en hij zou vanaf dat moment snel naam maken als een ongelooflijke harde vechter die niet één keer op KO verloor en maar liefts 8x wereld kampioen Muy-Thai werd. Vanaf begin jaren ’90 vocht Dekkers vele partijen in Thailand en versloeg vele kampioenen in hun eigen land met hun eigen regels. Dit was ongekend en maakte grote indruk in Thailand. Het leverde hem niet alleen de naam “The Diamond” op maar ook een keizerlijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de sport. Vooral zijn rivaliteit met één Thaise kampioen in het bijzonder; Coban Lookchaomaesaitong is berucht. De gevechten tussen de twee worden door kenners als de beste Muay-Thai partijen ooit beschouwd. Tijdens zijn gevechten in Thailand zat Rob Kaman vaak in het publiek, iets wat hun de naam “The Dutch Duo” opleverde. In 1996 vocht Dekkers een partij tegen Rayen Simmons waarbij iets unieks gebeurde: beide gingen vechters tegelijk naar de grond na een linkerhoek. Na zijn actieve carrière was Dekkers actief als trainer voor Golden Glory en was bevriend met o.a. Mike Tyson. In 2013 stierf deze legendarische sportman veel te jong op 43-jarige leeftijd als gevolg van een hartstilstand. Na zijn overlijden gingen er in de vechtsport wereld terecht veel stemmen op die het schandalig vonden dat de gevestigde sport media nooit aandacht heeft geschonken aan de ongekende prestaties van Dekkers. Hij was wereldberoemd behalve in eigen land.

 

5 Ernesto “Mr Perfect” Hoost

Deze in Heemskerk geboren kickbokser, die wereldwijd veel bewondering oogstte met zijn nagenoeg perfect techniek, behaalde bij zijn debuut in ’93 gelijk de finale van de K1. Hij verloor van de Kroaat Cikatic. Ook in ’95 en ’96 haalde hij de finale, maar pas in ’97 wist hij ook daadwerkelijk de titel te pakken door van de Zwitser Andy Hug te winnen. Uiteindelijk zou hij de prestigieuze titel vier keer winnen. Een record dat hij deelt met een andere bekende Nederlandse vechter, Semmy Schilt. Vooral zijn titel van 2002 is legendarisch. In de kwart finales verloor Hoost van de uit de kluiten gewassen Bob Sapp vanwege een onterechte K.O. De Amerikaan was echter dusdanig geblesseerd dat Hoost hem verving in de halve finale waar hij Ray Sefo versloeg op TKO. In de finale stond Hoost tegenover Jerome Le Banner die leek te gaan winnen. Maar met slechts nog 94 seconden op de klok wist Hoost alsnog te winnen op TKO. Ernesto Hoost heeft na de beëindiging van zijn carrière meerdere malen zijn ergernis uitgesproken over het feit dat hij ondanks zijn vier K1 titels in al die jaren maar één keer is gebeld door Studio Sport. Ook stoorde hij zich aan het feit dat hij nooit werd genomineerd voor de titel sportman van het jaar.

 

6 Remy ‘The Flying Dutchman” Bonjasky

Op 6 december 2008 vond een K1 finale plaats die waarschijnlijk de boeken in zal gaan als één van de meest onsportieve partijen van het tournament ooit. Remy Bonjaski had zijn rivaal Badr Hari in de eerste ronde tegen de grond geslagen en de Amsterdammer had acht tellen gekregen. De in ’76 in Paramaribo geboren Benjasky was vervolgens erg defensief gaan vechten. In de tweede ronde werkte een duidelijk gefrustreerde Hari zijn tegenstander tegen de grond waar hij hem vervolgens bleef slaan en terwijl hij werd weggeduwd door de scheidsrechter ook nog in het gezicht trapte. Een staaltje onsportiviteit die op dat niveau nog nooit was vertoond. Wat echter niet hielp was dat Remy overduidelijk een toneelstukje opvoerde door een blessure veinzend op de grond te blijven rollebollen. Het was deze actie in combinatie met de steeds defensievere en berekendere manier van vechten die er voor zorgde dat Bonjasky vandaag de dag weinig respect lijkt te krijgen van vechtsport liefhebbers. Iets wat erg jammer is want de man heeft toch echt een paar prachtige partijen gevochten. Vooral zijn eerste K1 titel in 2003, toen hij nog werd getraind door Andre Mannaart, Paul Lamoth en Rogier van der Heijden van Mejiro Gym, kwam tot stand na een aantal zeer mooie overwinningen o.a. op Cyril Abidi. Maar ook na zijn dubieuze K1 titel van 2008 won Bonjasky nog van o.a. Alistar Overeem, Melvin Manhoef en Errol Zimmerman. Terugkijkend op Bonjasky zijn carrière kunnen we niet anders dan concluderen dat hij één van de beste kickboksers is die Nederland ooit heeft gekend. Recentelijk werd bekend dat Remy Bonjasky het zal opnemen tegen regerend Glory kampioen Rico Verhoeven. Bonjasky was de de laatste jaren echter niet actief was en ging bovendien tijdens zijn laatste partij tegen Spong ongekend hard K.O. Kenners geven de kickbokser die de laatste jaren vooral bezig was om een BN-er te worden dan ook weinig kans tegen Verhoeven.

 

7 Badr “Bad Boy” Hari

Het feit dat we een heel boek kunnen schrijven over de vele gewelddadige incidenten waar deze in 1984 geboren Amsterdammer (naar alle waarschijnlijkheid) buiten de ring bij betrokken was, maakt hem niet echt tot het ideale visite kaartje van de sport. Naast zijn problemen met justitie liet hij zich tevens minimaal twee keer van zijn aller slechtste kant zien in de ring. Toch werd deze man lange tijd terecht als één van de grootste kickboks-talenten van Nederland beschouwd. Hij begon op zijn zevende te trainen in een buurthuis in Oost en verhuisde vervolgens naar Mousid Gym, Sitan Gym en Uchi Komi (tegenwoordig Ettaki-Gym). Het is uiteindelijk bij Chakuriki Gym onder de bezielende begeleiding van Thom Harink dat Badr Hari zijn eerste stappen naar grootsheid zet. Hij verslaat met Harink in zijn hoek o.a. een destijds ander opkomend talent geheten Gokhan Saki. Na een teleurstellend verlopen partij tegen Stefan Leko bij It’s Showtime in 2005 verlaat Badr zijn trainer Harink. Simon Rutz neemt zijn management over Mike Passenier zou niet veel later zijn trainer worden. Zowel Sim Rutz als Harink geven in Jens Olde Karter zijn boek ‘Badr’ overigens een andere uitleg over deze switch. Tijdens zijn Japanse debuut voor de K1 neemt Hari met trainer Edwin van Os in zijn hoek op spectaculaire wijze wraak op Leko door hem K.O. te trappen met een spinning back kick tegen zijn kin, Hari is dan pas 20. Een jaar later gaat Badr in zijn volgende gevecht echter keihard K.O. door een rolling thunder van Peter Graham die zijn kaak op meerdere plekken breekt. Een half jaar later verliest Hari opnieuw een K1 partij dit keer op oneerlijke wijze van de Rus Karaev. Het zou voorlopig een laatste verlies partij zijn in de K1. Pas in de kwart finale van 2007 verliest Hari van Bonjasky om vervolgens weer zes partijen op rij te winnen van o.a. Peter Aerts, Ray Sefo en Errol Zimmerman. In 2008 verliest Hari, weer van Bonjasky, ditmaal in de finale maar vanwege onsportief gedrag. Zijn volgende partij verliest hij ook ditmaal van Alistair Overeem. Vervolgens weet Hari weer een ongeslagen reeks van vijf partijen neer te zetten en net als het jaar ervoor bereikt hij weer de K1 finale. Ditmaal treft hij Semmy Schilt die hem verslaat door middel van drie knock downs. In 2010 staat Hari tijdens It’s Showtime tegenover de Amsterdammer Hesdy Gerges, een rijzende ster in het kickboksen en pupil van zijn oude leermeester Harink. De spanning loopt in de aanloop naar de partij hoog op en uiteindelijk wint Gerges de partij van Hari omdat deze hem in het gezicht schopt terwijl hij op de grond ligt. Een onsportieve actie die Hari een fluitconcert in de Arena oplevert. In 2012 weet Badr Hari Gokhan Saki te verslaan maar hij belandt datzelfde jaar in de gevangenis vanwege de zware mishandeling van Koen Evering in dezelfde Arena waar hij in 2010 nog werd uitgefloten. Daarna vecht Badr Hari nog wat nietzeggende partijen in Dubai en Grozny. In 2016 wordt hij uitgedaagd door de Glory kampioen Rico Verhoeven en Hari accepteert de uitdaging. Het zal uitgroeien tot het meest besproken en best bekeken kickboks partij in Nederland. Op 10 december treffen de twee mannen elkaar in de ring in Oberhausen. Ondanks alle hype liep het gevecht teleurstellend af, in de tweede ring gaf Badr Hari op vanwege een armblessure. Hoewel er eerst werd beweerd dat de arm was gebroken bleek het later om een spierscheuring te gaan.

 

8 Nieky “The Natural” Holzken

De Brabander Nieky Holzken is bij het grote publiek waarschijnlijk vooral bekend vanwege zijn ‘reallife soap’ op RTL maar veel vechtsportliefhebbers zullen de kickbokser kennen als een groot talent die al sinds 2002 stevig aan de weg timmert. Hij was van 2013 t/m 2016 Glory Glory weltergewicht wereldkampioen. Voor Glory vocht de Brabander 13 partijen waarvan hij er slechts één verloor en er twaalf won. Ook in de K1 vocht hij een aantal indrukwekkende partijen en werd hij in 2007 K-1 Max Noord Europees kampioen. In de K-1 wist hij echter vechters als Baukaw Por Pramuk en Andy Souwer niet te verslaan.

 

09 Tryone “The King of the Ring” Spong

De in 1985 in Suriname geboren Tyrone Spong groeide op in de Amsterdamse Bijlmermeer en leerde het kickboxen van Lucien Carbin. In zijn eerste jaar als een pro won hij op 18-jarige leeftijd 12 partijen, een jaar later pakte hij zijn eerste Muy-Thai wereld titel tijdens de battle of Zaandam. In 2005 pakte hij tijdens de A-1 Combat Cup ook zijn eerste toernooi titel door in één avond 3 K.O.’s op zijn naam te schijven. In 2008 maakte een Spong een opmerkelijke stap die hem uniek maakt, hij switchte van welterweight en lightweight naar heavyweight. In 2010 plaatste hij zich voor het eerst voor een K1 eindtoernooi door de veteraan Ray Sefo te verslaan. Tijdens de kwart finales werd hij echter uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar van het toernooi, Alistair Overeem. Vervolgens wist Spong bijna alleen nog maar te winnen, met overwinningen op o.a. Bonjasky, Aerts en Manhoef. In 2014 verloor Spong van Saki als gevolg van een beenbreuk. Vanaf 2015 is Spong ook actief als bokser en won achtereenvolgens zijn zeven eerste partijen.

10 Rico Verhoeven

De jongste vechter uit deze lijst en tevens huidig regerend Glory zwaargewicht kampioen werd in ’89 geboren in Bergen op Zoom en traint vanaf zijn zevende. Op zijn 16e vocht hij vanwege zijn lichaamsbouw al tegen volwassenen. Hoewel hij zeker kans zou hebben gemaakt op Een titel kwam hij nooit uit voor de K-1. Hij behaalde zijn grootste successen onder de Glory vlag. Er was kritiek op zijn zwaargewicht titel, hij zou niet van echte grote tegenstanders hebben gewonnen. Hoewel hij duidelijk van een andere generatie is dan vechters als Hoost en Aerts wist bij Glory wel degelijk van gerenommeerde namen als Gerges (2x), Zimmerman, Aerts en Saki te winnen. Eind 2016 behaalde Verhoeven zijn grootste succes tot op heden door de meest besproken kickboks partij ooit van Badr Hari te winnen. Hoewel het kamp van Hari in de pers een beeld probeerde neer te zetten van een verliezende Verhoeven die met geluk van Hari won, is dit niet helemaal waar. De partij ging gelijk op en Hari gaf op vanwege iets wat later een milde arm blessure bleek te zijn. Verhoeven was dus wel degelijk de terechte winnaar.

Dat waren ze de tien beste Nederlandse kickbokser ooit, laten we hopen dat er nog vele zullen volgen. OSU!

P.S. Niet mee eens? Mist er iemand? Of hoort er iemand volgens jou echt niet thuis in dit rijtje? Laat het ons weten!

©Secret Mancave 2017